Mens vi slipper å bekymre oss for frosne zombier og «hvite vandrere», så vil derimot influensaviruset finne veien til oss nå som vinteren nærmer seg.

Fire and Blood

For de fleste av oss er influensasykdom mer plagsomt enn alvorlig. Vi tåler en uke i senga med feber og hodepine. Det betyr ikke at influensa er et ufarlig virus. Anslagsvis så medfører influensainfeksjon rundt 900 dødsfall i Norge hvert år, hovedsakelig blant personer over 65 år. Ser vi tilbake på influensasesongen 2017-2018 så var det 7600 personer som ble innlagt på sykehus med påvist influensa. Derfor anbefales eldre, gravide i 2. og 3. trimester og personer med kroniske sykdommer som diabetes eller nedsatt immunforsvar å ta den årlige sesonginfluensavaksinen. Full liste over risikogrupper finner du her.

Vaksinen anbefales også for helsepersonell. Ikke bare fordi de er spesielt utsatt for influensasykdom, men for å beskytte sårbare pasienter. En del av influensatilfellene kan være forholdsvis milde eller asymptomatiske, og man kan derfor være med å spre sykdommen uten og være klar over det.

The shield that guards the realms of men

Årets influensavaksine er forventet å være tilgjengelig i løpet av oktober og består av fire ulike influensavarianter:

Våpenskjoldet til House Vaksinebloggen – Bildet av code404 fra Pixabay
  • A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-liknende virus
  • A/Kansas/14/2017 (H3N2)-liknende virus
  • B/Colorado/06/2017-liknende virus (B/Victoria/2/87 lineage)
  • B/Phuket/3073/2013-liknende virus (B/Yamagata/16/88 lineage)

Sammensetningen av influensavaksinen er basert på hvilke influensavarianter som var mest utbredt sist influensasesong, og hvilke som forårsaket alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. I forhold til fjorårets vaksine så er det lagt til en ekstra influensavariant, for å bedre dekke de influensavirusene som forventes å gjøre folk syke denne vinteren.

Likevel kan en komme over påstander a typen «jeg tok influensavaksinen i fjor, men fikk likevel influensa». Så hvor effektiv er egentlig influensavaksinen?

Hear me Roar

Hvis en ser på den beskyttende effekten av influensavaksinen de siste årene, så har den stort sett ligget rundt 50-60%. Noe av forklaringen for variasjonen er at det tar rundt 8 måneder å lage en sesonginfluensavaksine. WHO annonserte derfor hvilke influensavarianter som burde med i årets vaksine i februar, slik at vaksinen skulle blir klar i tide. Hvis nye influensavarianter dukker opp etter at produksjon av vaksinen har startet, så kan det resultere i lavere beskyttende effekt. Vi har skrevet mer om dette i et tidligere innlegg.

Det er også viktig å huske at influensavaksinen kun beskytter mot influensavirus. Det er derimot flere mikroorganismer som kan gi forkjølelse og influensalignende symptomer, som blant annet rhinovirus, parainfluensa og metapneumovirus. For pasienter som oppsøkte fastlege med influensalignende symptomer i 2018-2019 sesongen, ble influensainfeksjon påvist i ca 40% av tilfellene*. For de øvrige tilfellene som skyldes andre mikroorganismer så vil ikke influensavaksinen ha noen effekt.

A Dream of Spring

Avslutningsvis vil vi anbefale alle som er spesielt utsatt for influensainfeksjon å ta influensavaksinen. Det er tross alt den beste måten å beskytte deg, og de du omgås, mot influensaviruset frem til våren kommer.

* Tallene er basert på såkalte fyrtårnleger, som systematisk henter inn prøver fra pasienter med influensalignende symptomer i løpet av influensasesongen.

Skrevet av Ser Even Fossum av House Vaksinebloggen

Spre kunnskapen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *