Vaksinepodden
Vaksinepodden
Episode 31 - Influensavirusene slår tilbake
/

Etter nærmere to års fravær begynte vi å se en markant økning i antall influensatilfeller i slutten av mars. Siden da har forekomsten av influensa vært stigende, og det er også et økende antall personer som blir innlagg på sykehus på grunn av influensa . I episode 31 av vaksinepodden snakker vi om influensa, hvor influensavirusene har vært de siste 2 årene og hvilken effekt pandemien har hatt på vår motstandskraft mot influensa. I tillegg snakker vi om influensavaksinene, og om forventninger til både influensa og covid-19 neste vinter. Medvirkende er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.  

Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 22 april 2022.

Abonner på Vaksinepodden:

4 thoughts on “Episode 31 – Influensavirusene slår tilbake

  1. Jeg lurer på hvorfor man ikke vaksinere hele befolkningen? Hvorfor vaksinerer man ikke barn mot influensa? Og hva er de negative effektene av å vaksinere barn?Hvorfor må små barn bli syke av influensa med alt det innebærer når man kan få den samme immunresponsen ved en vaksine? Det samme gjelder for Covid vaksine. I USA blir småbarn vaksinert mot covid-19, hvorfor skjer ikke dette i Norge?

    1. Hei Eva,

      Det er nok et par grunner til at vi ikke har en generell anbefaling om å vaksinere seg mot influensa i Norge. For det første så er ikke sykdommen ansett som tilstrekkelig alvorlig for ellers unge og friske personer. Selv om enkelte barn uten underliggende sykdommer kan bli alvolrig syke, og så er det i hovedsak personer med underliggende sykdommer og i bestemte risikogrupper som er mest utsatt for alvorlig sykdom og død. Derfor anbefales disse gruppene å vaksinere seg. Anbefalingen inkluderer også barn med bestemte sykdommer, og full oversikt finner du her:

      https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/influensavaksinasjon/

      Den andre grunnen er at effekten av vaksinen kan variere en del fra år til år. Til vanlig så er den beskyttende effekten mot sykdom rundt 50-60%, men den kan være lavere hvis vaksinen ikke passer til influensavariantene som sirkulerer. Hvilke influensavarianter som skal inkluderes i vaksinen bestemmes 6 – 8 måneder før influensasesongen (for å gi produsentene tid til å lage vaksinene), og det hender at virusene endrer seg i denne perioden. Vaksinen kan likevel beskytte bedre mot alvolrig sykdom. Jeg har skrevet litt mer om dette her:

      https://www.vaksinebloggen.no/et-godt-ar-for-influensavaksinen/

      På bakgrunn av varierende effekt av vaksinen, og at de fleste ikke blir avorlig syke, så har vi ikke en generell anbefaling om vaksinering i Norge. Prinsippet er at det skal være en klar nytteverdi av vaksinen før den anbefales. I USA derimot, så anbefales også barn å vaksinere seg årlig mot influensa. Så ulike land kan ha ulike vurderinger av nytteverdien av en generell vaksinering mot influensa.

      Det samme gjelder egentlig for covid-19. Generelt så blir ikke barn spesielt syke, og vurderingen fra FHI har derfor vært å ikke anbefale vaksinering. Vi spilte inn en episode av vaksinepodden i november 2021 der vi snakket med Professor og barnelege Ketil Størdal om nettopp covid-19 og barn:

      https://www.vaksinebloggen.no/podcast/episode-24-covid-19-vaksiner-og-barn/

      Vennlig hilsen

      Even

  2. Hei Even,
    Tusen takk for et for et hurtig og utfyllende svar. Jeg skjønner at man ser på nytteverdien av vaksinen. Er det studier eller oversikter som ser på alvorlige bivirkninger av
    Influensavaksine hos barn?
    Tusen takk fra Eva

    1. Hei Eva,

      Det er gjennomført en rekke studier på influensavaksiner i barn der også bivirknigner er rapportert. Generelt så er bivirknigner milde, dvs. ømhet på injeksjonsstedet, slapphet og feber. I sjeldne tilfeller kan barn få feberkramper som følge av høy feber, noe som også kan forekomme etter de vanlige barnevaksiene eller ved sykdom. Selv om feberkramper kan fremstå som dramatisk, så gir det sjelden varige skader.

      Alvorlige bivirkninger er svært sjeldne. Det ble observert en økning i forekomsten av Guillan-Barre syndrom (GBS), som er en alvorlig nevrologisk sykdom, når de første influensavaksinene ble tatt i bruk mot slutten av 70-tallet. For nyere influensavaksiner så ser man ikke samme økningen. Enkelte studier har antydet at influensavaksinen kan gi 1-2 ekstra tilfeller av GBS pr 1 million satte vaksinedoser, men tallene er så lave at det er usikkert om denne økningen er reell. Den naturlige forekomsten av GBS er ca 1 pr 100.000 pr år til sammenligning.

      Pademrix-vaksinen som ble brukt under svineinfluensapandemien gav en økning i forekomsten av narkolepsi i barn, men man har ikke sett en slik sammenheng for de årlige sesonginfluensavaksinene.

      Mulig at du alt har sett denne siden, men FHI skriver litt om influensavaksiner til barn her:

      https://www.fhi.no/sv/influensa/influensavaksine/influensavaksine-til-barn/

      De skriver også om potensielle bivirkninger her, selv om denne ikke er spesifikt for barn:

      https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/kunnskapsgrunnlag/sikkerhet-vedbruk-av-influensavaksine/

      Ellers så finnes det svært omfattende artikler på engelsk som spesifikt tar for seg risiko for bivirkninger etter influensavaksinen i barn:

      https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X15015236

      Vennlig hilsen

      Even

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *