Vaksinepodden
Vaksinepodden
Episode 18 - Medfødt immunitet
/

Vi snakker med Professor Marit Inngjerdingen fra Avdeling for Farmakologi om hvordan det medfødte immunforsvaret beskytter oss mot bakterier og virus, og spiller en viktig rolle i å sette i gang det tillærte immunforsvaret bestående av antistoffer og T celler. I tillegg snakker vi naturlige dreper celler (NK celler), og hvilken rolle de har i immunsystemet. Medvirkende er som vanlig også Even Fossum og Gunnveig Grødeland​.

Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 24 juni 2021.

Abonner på Vaksinepodden:

2 thoughts on “Episode 18 – Medfødt immunitet

 1. Fin episode. Dere snakket om makrofager vs Natural Killer cells. Jeg forsto det som at makrofager dreper virus og bakterier når de er kommet inn i kroppen, men før de har kommet inn i cellene. Mens NK celler dreper celler som har blitt smittet (altså fått virus inn i seg). Er det riktig forstått? Aktiveres NK celler av sars-cov-2 viruset?

  1. Hei,

   Takk for tilbakemeldingen, og beklager sent svar.

   Ja, du har forstått det riktig! Makrofager kan fange opp og drepe bakterier og virus utenfor cellene, og de kan i og for seg også spise opp rester av celler som har blitt drept av virus. NK celler har ulike overflate reseptorer som oppdager om en celle er smittet, og kan deretter ta livet av den. Ved en infeksjon så skilles det ut signalmolekyler som tiltrekker NK celler til infeksjonsstedet. Disse signalmolekylene bidrar til aktivering av NK cellene. I tillegg kan SARS-CoV-2 viruset aktiver NK celler direkte gjennom bestemte reseptorer. Så NK celler kan aktiveres både indirekte og direkte av SARS-CoV2-2 viruset.

   Vennlig hilsen

   Even

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.