/
RSS Feed
Vi snakker med Professor Marit Inngjerdingen fra Avdeling for Farmakologi om hvordan det medfødte immunforsvaret beskytter oss mot bakterier og virus, og spiller en viktig rolle i å sette i gang det tillærte immunforsvaret bestående av antistoffer og T celler. I tillegg snakker vi naturlige dreper celler (NK celler), og hvilken rolle de har i immunsystemet. Medvirkende er som vanlig også Even Fossum og Gunnveig Grødeland.
Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 24 juni 2021.
Abonner på Vaksinepodden:
Fin episode. Dere snakket om makrofager vs Natural Killer cells. Jeg forsto det som at makrofager dreper virus og bakterier når de er kommet inn i kroppen, men før de har kommet inn i cellene. Mens NK celler dreper celler som har blitt smittet (altså fått virus inn i seg). Er det riktig forstått? Aktiveres NK celler av sars-cov-2 viruset?
Hei,
Takk for tilbakemeldingen, og beklager sent svar.
Ja, du har forstått det riktig! Makrofager kan fange opp og drepe bakterier og virus utenfor cellene, og de kan i og for seg også spise opp rester av celler som har blitt drept av virus. NK celler har ulike overflate reseptorer som oppdager om en celle er smittet, og kan deretter ta livet av den. Ved en infeksjon så skilles det ut signalmolekyler som tiltrekker NK celler til infeksjonsstedet. Disse signalmolekylene bidrar til aktivering av NK cellene. I tillegg kan SARS-CoV-2 viruset aktiver NK celler direkte gjennom bestemte reseptorer. Så NK celler kan aktiveres både indirekte og direkte av SARS-CoV2-2 viruset.
Vennlig hilsen
Even
Angående sars-cov2 kan direkte aktivere NK gjennom reseptorer. Mener du NK vil kople seg til reseptorer på sars-cov2 virusets overflate (intracellulært virus, altså utenfor cellene) og så aktiveres? Jeg var ikke klar over at dette var mulig. Hva heter de aktuelle reseptorene? Kunne du forklart mekanismen mer detaljert ev henvise meg til en kilde der det er forklart?
Hvilken variant av sars-cov2 viruset er dominerende i Norge nå? Er klar over at det er Omicron, men hvilken versjon av denne? (BA.5 eller BA.2 eller noen annen?) Jeg ble smittet med corona i begynnelsen av oktober 2022. Er det mulig å finne ut hvilken variant jeg ble smittet med? Enten med en virus analyse eller ved analyse av antistoffer, eller annen metode.
Hei,
Det er undervarianter av BA.5 og BA.2 som dominerer nå. FHI følger ekstra med på en variant som kalles BQ.1 (stammer fra BA.5) og en som kalles XBB (stammer fra BA.2). Felles for disse er at de inneholder en del mutasjoner som gjør dem i stand til å unngå antistoffer fra tidligere smitte eller vaksinasjon. FHI skriver en del om hvilke varianter som sirkulere i ukesrapportene sine:
https://www.fhi.no/publ/2020/koronavirus-ukerapporter/
Hvis det hadde blitt tatt prøve av deg mens du var syk, så hadde det vært mulig å finne ut hvilken variant du var smittet med. I etterkant er det vanskelig å si noe hvilken variant det var. Det kan være mulig å se om du har sterkere antistoff responser mot en variant kontra en annen, men denne måten blir langt mindre nøyaktig.
Vennlig hilsen
Even
Jeg ble smittet med corona i begynnelsen av okt-2022 (se innlegget over). En måned senere tok jeg en corona antistofftest. Den viste 16 på corona antistoffer. Den var positiv (over 8 er positiv). Vi vet at vaksinene virker dårligere når de er laget mot gamle versjoner av viruset. Jeg antar en antistoff test inneholder antigens fra en bestemt versjon av spike proteinet og således også lider av dette problemet?
Hei,
Det kommer litt an på hvilke antistoffer som testen måler. Enkelte tester ser etter antistoffer mot et protein som heter nukleokapsid, og som er en del av viruspartikkelen. Siden nukleokapsidet ikke er en del av covid-19 vaksinen, så kan testen skille mellom antistoffer fra smitte eller fra vaksinering. Nukleokapsidet er også mer stabilt, og dermed er ikke testen særlig påvirket av nye varianter.
Andre tester måler antistoffer mot overflatetaggen (spike). Det er i spike de fleste endringene i omikronvariantene forekommer. En test basert på spike fra en tidligere SARS-CoV-2 variant kan muligens gi noe lavere resultat, enn om du hadde testet mot samme variant som du ble smittet av. Samtidig så er det såpass store deler av spikeproteinet som er uendret, så testen vil fortsatt kunne gi riktig svar.
Vennlig hilsen
Even
Du vet ikke om en bra nukleokapsid antistoff test? Kunne tenke meg å ta en slik.
Hvis nukleokapsid proteinet er mer stabilt, hvorfor lager man ikke vaksiner basert på dette istedenfor spike?