Meslinger visker ut immunsystemet sin evne til å gjenkjenne andre virus og bakterier
To nye forskningsstudier forklarer hvorfor barn som ikke er vaksinerte med MMR-vaksinen har en høyere dødelighet enn andre barn i flere år etter å ha fått meslinger.
WHO regner med at meslingvaksinen (MMR) har reddet livet til over 21 millioner mennesker mellom 2000 og 2017. I 2018 døde rundt 120 000 mennesker av meslinger. Siden 2018 har antallet tilfeller av meslinger økt med rundt 300%, noe som mye skyldes økt vaksineskepsis i den vestlige befolkningen. Utallige vitenskapelige studier har vist at MMR-vaksinen er trygg, og ikke minst effektiv.
I Nederland er det en region hvor en konsentrert befolkning av ortodokse protestanter har valgt å ikke vaksinere seg av religiøse årsaker. Denne regionen har et tilbakevendende problem med utbrudd av meslinger og andre infeksjonssykdommer som vaksiner kan hindre. Imidlertid har flere familier i denne regionen gått med på at det skulle tas blodprøver i forbindelse med et meslingutbrudd, noe som har gitt forskere muligheten til å gjøre en direkte sammenligning av prøver fra disse ikke-vaksinerte barna som fikk meslinger med kontrollgrupper av vaksinerte barn, og kontrollgrupper som hverken fikk meslinger eller vaksinen. Takk til disse familiene som gir oss mulighet til lære mer om hvordan meslinger virker på kroppen!
En av de testene forskerne gjorde med disse prøvene var å måle hvor mange ulike seter på virus og bakterier antistoffene i blodet kunne binde før og etter en meslinginfeksjon. Det interessante var at man etter infeksjonen så en stor nedgang i bredden av bakterier og virus som antistoffene fra ikke-vaksinerte barn kunne binde. Med andre ord, antistoffene til disse barna hadde mistet evnen til å gjenkjenne en rekke virus og bakterier som de ellers ville kunnet reagere mot. Man så ikke en tilsvarende nedgang i antistoffbredde hos barn som var vaksinerte med MMR-vaksinen, og heller ikke i den gruppen som hverken fikk vaksine eller meslinginfeksjon.
Altså, i tillegg til å forårsake en potensielt dødelig sykdom, gjør meslingviruset ikke-vaksinerte barn mer utsatte for alvorlig sykdom også fra andre virus og bakterier. Dette forklarer også hvorfor man tidligere har sett at det i ikke-vaksinerte barn som får meslinger er en forhøyet dødelighet som varer i flere år etter infeksjon.
En annen gruppe forskere bestemte seg for å bruke det innsamlede blodet til å sjekke sekvensene på de genene som bestemmer spesifisitet av de reseptorene som sitter på B-celler (du kan lese mer om denne typer analyser her). Spesifisiteten av disse reseptorene bidrar til bestemmelsen av hvilke virus og bakterier immunsystemet kan reagere mot, og de danner grunnlaget for produksjon av antistoffer som senere kan beskytte mot infeksjoner. Det skremmende er at en meslinginfeksjon i de ikke-vaksinerte barna faktisk reduserte utvalget av disse reseptorene så mye at det hindrer immunsystemet i å gjenkjenne mange virus og bakterier. Selv om barna hadde oppnådd beskyttende immunitet mot andre virus tidligere, fjernet meslinginfeksjonen denne eksisterende beskyttelsen.
Flere uavhengige forskere har altså sett at meslingviruset i tillegg til å forårsake en potensielt dødelig infeksjon, faktisk visker ut en del av immunsystemet slik at du i flere år vil være ekstra mottakelig for å bli syk. For å bygge opp igjen immunsystemet, slik at det kan bli like bra som det var før infeksjonen, kan barna måtte gjennomgå infeksjoner de egentlig var beskyttet mot på nytt. Eller ta enkelte vaksiner nok en gang. Det tryggeste er jo helt klart å velge MMR-vaksinen, så da vet jeg at jeg har gjort det rette for å beskytte mine barn mot en rekke infeksjonssykdommer.
Skrevet av Gunnveig Grødeland
Illustrasjon: Nicole Taionescu, iStock
Vil du lese selve forskningen:
One thought on “Meslinger visker ut immunsystemet sin evne til å gjenkjenne andre virus og bakterier”