Hvis du ønsker å lese mer om vaksiner og immunitet så finnes det en rekke gode populærvitenskapelige bøker både på norsk og engelsk.

«Alt du må vite om vaskiner» av Tone Fredsvik Gregers er en fin bok å begynne med. Den gir en god innføring i immunforvaret, hvordan vaksiner funger og vaksinene som er en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Immun av Anne Spurkland er boken for dem som er nysgjerrige på hva immunsystemet egentlig er og hva det gjør. Anne Spurkland har skrevet en fantastisk bok der hun tar oss på en reise gjennom de ulike delene som utgjør vår beskyttelse mot de utallige mikrobene som omgir oss til enhver tid. De mange pasienteksemplene gjør leseren nysgjerrig på hvilke deler av immunsystemet som ikke gjør jobben sin slik at pasienten blir syk.

Dr. Paul Offit sin bok «Autism`s false prophets» tar for seg myten om at vaksiner, og spesielt MMR vaksinene, medfører økt risiko for autisme. En stor del av boken er viet til den nå diskrediterte legen Andrew Wakefield, og hvordan han bedrev direkte forskningsjuks for å koble MMR vaksinen til autisme.


Paul Offit sin bok «The Cutter Incident» omhandler utviklingen av poliovaksinen. Den er sentrert rundt en av de største vaksineskandalen i amerikansk historie, der 200.000 barn fikk feilprodusert vaksine som inneholdt levende poliovirus.

«Vaccinated» av Paul Offit omhandler vaksineforskeren Maurice Hilleman. Til tross for å ha utviklet nesten halvparten av vaskinene i barnevaksinasjonsprogrammet, så fikk han aldri samme anerkjennelse som f.eks. Jonas Salk. Hilleman står blandt annet bak vaksiner mot meslinger, kusma, hepatitt A, hepatitt B og Hib (Haemophilus influenzae type B).

Spre kunnskapen